SHAREPLACE

SHAREPLACE

Az Interreg CENTRAL EUROPE keretében, 2017 júniusában indult el a „SHAREPLACE (Shared mobility and Regional transport integrated Planning for a better connected Central Europe) - Integrált tervezés a megosztott mobilitás és a regionális közlekedés terén a jobb kapcsolatokkal rendelkező Közép-Európáért” elnevezésű projekt, mely 2020 májusában zárul majd.

A közép-európai közlekedési rendszerekre jellemző a különböző módok közötti integráció hiánya, amely gyengíti a helyi, regionális, és nemzetközi elérhetőséget. A várostérségi központokon belüli és azok közötti megfelelő kapcsolatok hiánya sok esetben hozzájárul a kiegyensúlyozatlan területi fejlődéshez.

A SHAREPLACE projekt átfogó célja, hogy innovatív megközelítése révén hozzájáruljon a helyi, regionális, és nemzetközi közlekedési rendszerek együttműködési feltételeinek javulásához. A projekt valamennyi személyszállítási forma tekintetében és valamennyi célcsoport számára kíván megoldásokat nyújtani. A kezdeti fejlesztéseket és azok tesztelését 6 mintarégióban tervezzük megvalósítani: az olaszországi Bergamo és Crema városokban, az ausztriai Fuschlsee-Mondseeland (FUMO) területén, a horvátországi Eszéken, a németországi Ulmban, valamint Magyarországon Zalaegerszeg városában. Ezen közép-európai régiókban a minta (pilot) projektek megvalósítása hozzájárulhat az ún. „élő laborok”, mint az innovatív megoldások kidolgozásának és tesztelésének helyszíneinek és az érintettek aktív bevonása révén, a széles körben adaptálható megoldások alkalmazásával egy integrált, mindenki számára elérhető és kiszámítható közlekedési rendszer létrejöttéhez. A döntéshozókat és tervezőket innovatív üzleti modell és stratégiai útmutató is segíti majd a projektek megvalósításában.

 

A Mobilissimus a harmadik tematikus munkacsomag (workpackage) vezetőjeként a programban résztvevő pilot projektek szakmai háttértámogatásának koordinálásáért és nyomkövetéséért felelős. Továbbá szakmai segítséget nyújt a hazai, zalaegerszegi mintarégióban megvalósítandó pilot projekt megvalósításában Zalaegerszeg számára. A projekt keretein belül Zalaegerszegen olyan igényvezérelt közlekedési szolgáltatások tesztelésére kerülhet sor, mely a ritkábban lakott és távolabb fekvő településrészek városi közösségi közlekedésbe történő integrálását, illetve a helyi busz és vasútállomáshoz, ill. megállóhelyekhez tervezett car-pooling pontok létesítése révén a megosztáson alapuló alternatív közlekedési módok elterjedését támogatja, javítva a helyi és regionális közlekedési rendszerek elérhetőséget és együttműködését.

A projekt során célunk olyan beavatkozások megvalósítása, amelyek a fenntartható közlekedés-fejlesztést szem előtt tartva hozzájárulnak a város élhetőségének és a közlekedési rendszer hatékonyságának növeléséhez. Ezért a Mobilissimus, a többi projektpartnerhez hasonlóan, nagy figyelmet fordít arra, hogy a tervezés folyamatába bevonja a különböző érintett csoportokat: a lakosságot, a helyi szakmai és civil szervezeteket és szereplőket, a döntéshozókat városi és regionális szinten, valamint a különböző közlekedési szolgáltatókat is.

A projekt az Interreg CENTRAL EUROPE Programme támogatásával, és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A projekt számokban:

Projektrésztvevők száma: 11

Mintarégiók száma: 6

A projekt összköltsége: 2,5 M €

Ebből az ERFA által finanszírozott rész: 2 M €

A projekt időtartama: 2017.06.01. – 2020.05.31.

 

A SHAREPLACE az alábbi tíz projektpartner és egy támogató partner együttműködésében valósul meg:

Projektpartnerek:

 

Támogató partner:

 

A projekttel kapcsolatos kérdésekben keresse bátran Sipos Zsófiát (sipos@mobilissimus.hu) a Mobilissimus, vagy Florian Kesslert (florian.kressler@austriatech.at) a projektvezető AustriaTech részéről.

INTERREG CENTRAL EUROPE - SHAREPLACE
Szentendre a NXTLVL Parking INTERREG Central Europe projekt egyik magyar követő városa. A város a Duna mellett fekszik, Budapest közelében, történelmi városközpontja igen sok turistát vonz. Szentendrére nagyon sokan költöztek ki az elmúlt évtizedekbe...
Tovább »

2024. június 11.
civinet-dunaszerdahely-vezerkep
A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és fejlesztési ügynöksége, a KIRA Dunaszerdahelyen szervezett workshopot a csallóközi térség önkormányzatai számára, ahol – eredetiben vagy tolmácsolással – magyarul tájékozódhattak a kerékpáros közlekedés és keré...
Tovább »

2024. április 30.
Forrás: EIT Urban Mobility
2024. január 17-én és 18-án az Új Európai Bauhaus közösség Barcelonában gyűlt össze. Az évente megrendezett esemény a közösség több érdekeltjét hozza össze, legyen az induló vállalkozás, különböző felhívások nyertes projektjei vagy az Európai Bizotts...
Tovább »

2024. március 07.