SUNRISE

 

A SUNRISE (Sustainable Urban Neighbourhoods Research and Implementation Support in Europe, azaz Fenntartható városrészek kutatása és a megvalósítás támogatása Európában) projekt küldetése, hogy a városrészi szintű mobilitási kihívások új, együttműködésen alapuló megoldásait fejlessze ki, valósítsa meg, értékelje és ismertesse meg városrészi tesztprojektek révén, így megalapozza a fenntartható városrészi mobilitástervezés koncepcióját.

A SUNRISE saját empirikus kutatási programmal rendelkezik, melyet hat mintavárosrész gondosan kiválasztott beavatkozáscsomagjai képeznek. Bréma, Budapest, Jeruzsálem, Malmö, Southend-on-Sea és Szaloniki egy-egy városrészében a lakosság és más érdekeltek széles körű bevonásán alapuló részvételi tervezési folyamat zajlik, melynek célja a helyi igények azonosítása, új közlekedési megoldások kidolgozása, megvalósítása és értékelése. Mindez a szakértő partnerek: urbanista, Rupprecht Consult, POLIS, Edinburgh Napier University – Transport Research Institute, Zaragoza Logistics Center és Koucky & Partners támogatásával történik.

Minden résztvevő város elkötelezett a fenntartható városi mobilitás és a részvételi tervezés mellett. Mind rendelkeznek városi szintű mobilitási stratégiákkal (például fenntartható városi mobilitási tervvel), ugyanakkor felismerték, hogy nagy innovációs potenciál rejlik a városrészi szinten, ami a helyi közösségek bevonását igényli a városi mobilitási kihívások tartós és elfogadott megoldásainak kidolgozásához.

A projekt honlapja további információt nyújt a hat mintavárosrészről:

A budapesti csapatot Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata, a BKK Budapesti Közlekedési Központ és a Mobilissimus alkotja. A Mobilissimus Zuglót támogatja elsősorban a problémák és kihívások közös feltárásában, a megoldások kidolgozásában, valamint a törökőri városrészben történő beavatkozások értékelésében. A fenntartható városi mobilitás-tervezés (SUMP) hazai adaptálásában és elterjesztésében kezdeményező szerepet vállaló cégként a Mobilissimus széles körű tapasztalatokkal rendelkezik a részvételi szemléletű stratégiai mobilitástervezés terén, számos városban. Vezető munkatársai feleltek Zugló közlekedési koncepciójának kidolgozásáért, mely az egyik első, SUMP megközelítést figyelembe véve készült magyarországi stratégiai terv volt, és városrészi szintű vizsgálatokat is tartalmazott.

A törökőri tevékenységekről további információk a MIZUglónk honlapon találhatók.