Magyar CIVINET – városok a fenntartható mobilitásért

A CIVITAS program az Európai Unió kezdeményezése, melynek célja, hogy kapcsolatok jöjjenek létre a városi közlekedés problémáinak megoldásában élenjáró európai városok között. Ennek érdekében pályázati lehetőséget nyújt előremutató közlekedési megoldások kutatás-fejlesztési projektjeinek a finanszírozására, valamint tapasztalatcserére biztosít lehetőséget a városok szakemberei számára.

Az elmúlt években több országos, illetve országhatárokon átnyúló térségi CIVITAS hálózat (CIVINET) jött létre, hogy a hasonló helyzetben, hasonló keretek között működő városok nyelvi akadályok nélkül oszthassák meg egymással eredményeiket és tapasztalataikat, tanulhassanak egymás példáiból.

A Magyar CIVINET 2016-ban jött létre; 2022 elején 18 teljes jogú tagja (önkormányzatok) és 11 szakmai pártoló tagja (közlekedésszervezők, egyetemek, kutatóintézetek, tervező és szakértő cégek, szakmai civil szervezetek) van. Célja, hogy magyar nyelven biztosítsa a tapasztalatcsere lehetőségét a magyarországi, valamint a magyar nyelvet (is) használó határon túli városok között, és segítse a CIVITAS programban megnyíló pályázati lehetőségekhez való hozzáférést.

A hálózat a fenti célok érdekében többek között személyes és online szakmai találkozókat, helyszínbejárásokat, külföldi tanulmányutakat szervez, kiadványokat és hírleveleket jelentet meg, valamint honlapot és közösségi média oldalt működtet.

A jellemzően 30-70 szakembert vonzó szalmai találkozók témái a CIVITAS program minden témájára kiterjednek:

  • Tiszta üzemanyagok és járművek
  • Mobilitásmenedzsment
  • Közösségi közlekedés
  • Keresletszabályozási stratégiák
  • Autófüggetlen életmód
  • Városi teherszállítás és logisztika
  • Közlekedés- és közbiztonság
  • Közlekedési telematika
  • Integrált tervezés
  • Társadalmi részvétel

A Magyar CIVINET vezetője egy öt fős, a tagok által választott Elnökség. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata hálózatvezető városként segíti a működést. A Mobilissimus a hálózat Titkárságaként szervezi a szakmai programokat, valamint ellátja az adminisztratív és kommunikációs feladatokat. A Magyar CIVINET létrejöttét és működését a CIVITAS CAPITAL, SATELLITE és ELEVATE projektek támogatták.

A Magyar CIVINET brosúrája INNEN érhető el.

A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni.

Aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET Facebook oldalán tájékozódhat.

A Magyar CIVINET honlapja ITT található, híreinket ITT is olvashatják.