Mik azok az iskolautcák?

Az elmúlt időszakban egyre többet hallhatunk a gyermekközpontú várostervezésről és az iskolautcákról. Az iskolautcák nem csak, hogy biztonságosabbá és egészségesebbé teszik a gyerekek, szüleik és tanáraik életét, hanem kutatások bizonyítják, hogy hozzájárulnak a nyugodtabb, stresszmentesebb mindennapokhoz is.

Bár Magyarországon még csak most kezd elterjedni az iskolautca szókapcsolat, az angol „school streets” fogalma már igen elterjedt a városfejlesztési gyakorlatban. Az iskolautcák célja, hogy közlekedési szempontból biztonságos, egyedi és játékos környezetet teremtsenek az iskola közvetlen környezetében, ezáltal növelve mind a gyerekek, mind a felnőttek jóllétét.

Az iskolautca tehát olyan alacsony vagy zéró kibocsátású utca, ahol a gyermekek biztonságosan közlekedhetnek, játszhatnak, időzhetnek.

 

 

 

Az iskolautcákról szóló tudnivalókat partnerünk, a Magyar Kerékpárosklub Minden, amit tudni akartál az iskolautcákról című cikkében foglalta össze.

 

Az iskolautcákról szólt a III. Kerékpáros klubest is, ahol a meghívott előadók az európai és hazai jó gyakorlatokról, kedvező hatásaikról és tervezési kihívásaikról, valamint a józsefvárosi iskolautca programról beszélgettek. Utóbbit veszi górcső alá a CEAML projekt, megvizsgálva a beavatkozások hatásait. Az esemény felvétele itt visszanézhető.

 

Kép forrása: Magyar Kerékpárosklub / SUSTRANS

Szentendre a NXTLVL Parking INTERREG Central Europe projekt egyik magyar követő városa. A város a Duna mellett fekszik, Budapest közelében, történelmi városközpontja igen sok turistát vonz. Szentendrére nagyon sokan költöztek ki az elmúlt évtizedekbe...
Tovább »

2024. június 11.
civinet-dunaszerdahely-vezerkep
A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és fejlesztési ügynöksége, a KIRA Dunaszerdahelyen szervezett workshopot a csallóközi térség önkormányzatai számára, ahol – eredetiben vagy tolmácsolással – magyarul tájékozódhattak a kerékpáros közlekedés és keré...
Tovább »

2024. április 30.
Forrás: EIT Urban Mobility
2024. január 17-én és 18-án az Új Európai Bauhaus közösség Barcelonában gyűlt össze. Az évente megrendezett esemény a közösség több érdekeltjét hozza össze, legyen az induló vállalkozás, különböző felhívások nyertes projektjei vagy az Európai Bizotts...
Tovább »

2024. március 07.