SASMob-Szeged – jógyakorlatok a fenntartható közlekedés népszerűsítéséért

Megjelent a SASMob (Smart Alliance for Sustainable Mobility – Okos Összefogással a Fenntartható Közlekedésért) új kiadványa, mely a Szegeden 2018 óta tartó projekt főbb eredményeit foglalja össze. A kiadvány 12 jógyakorlatot mutat be, mely a hét nagyfoglalkoztató és további szakmai partnerek összefogásával megszületett partnerségben megvalósultak. Lássuk mik voltak ezek!

1. Forgalomszámlálás okos eszközökkel

Az egyik cél az volt, hogy Szeged közlekedés szervezését megkönnyítsük; ehhez ma már naprakész forgalmi adatok állnak rendelkezésre. Automata utas- és forgalomszámláló rendszer létesült, amely a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Szoftverfejlesztés Tanszéke által szabadalmaztatott technológián alapul.

2. Okos Város Adatközpont (OVAK)

A cél a város működésének átláthatóbbá tétele volt. Erre válaszul született meg az Okos Város Adatközpont próbaverziója a Ritek Zrt. üzemeltetésében, melynek lényege, hogy többféle adatbázist köt össze: időjárási méréseket, munkavállalók munkába járási szokásaikat, parkolási adatokat, valamint forgalmi adatokat. Ennek köszönhetően láttak napvilágot például a Griffsoft Informatikai Zrt. egyes fejlesztései.

3. Kerékpárparkoló kapacitás bővítés munkahelyen

A projekt egyik fő célja a fenntartható közlekedési módok népszerűsítése, melyben hét szegedi nagyfoglalkoztató vesz részt. A kerékpáros közlekedési mód, mint az egyik fenntartható és klímabarát közlekedési eszköz, elterjesztéséhez szükség volt infrastrukturális beruházásokra, így jött létre a hét cégnél összesen 400 új kerékpártároló.

4. Kölcsönözhető céges kerékpárok és e-rollerek

Az előző célt szolgálva az evosoft Hungary Kft, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Deutsche Telekom IT Solutions a projekt keretében beszerzett kölcsönözhető kerékpárokat és elektromos rollereket, ezzel ösztönözve a munkavállalókat azoknak használatára.

Fotók: Papdi Balázs (bal) evosoft Hungary Kft. (jobb)

5. Kerékpárszervíz-állomás kialakítása

A kerékpáros közlekedést megkönnyítve három cég (az evosoft Hungary Kft, a Pick Szeged Zrt. és a Deutsche Telekom IT Solutions) kerékpárszervízt hozott létre a munkahelyén, hogy a munkavállalók helyben tudják a saját vagy kölcsönzött kerékpárjukat megjavítani vagy megjavíttatni.

6. Kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampány

Továbbra is a fenntartható közlekedési módok egyikének népszerűsítését szolgáló program volt a kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampány. Mind a hét foglalkoztatónál, de más eszközökkel valósult meg a program. Az egyik legnépszerűbb eszköz az országos Bringázz a Munkába! (BAM) kampányban való részvétel volt. Ezentúl voltak, akik egészségnapon vagy sportnapon hozták elő a témát, és voltak, akik zsebtérképpel járultak hozzá a cél megvalósításához.

7. Gyermekrajzkampány

A fenntartható közlekedést népszerűsítendő másik fontos eszköz a közösségi közlekedés. Ennek keretében hirdette meg hat foglalkoztató/projekt partner a gyermekrajz pályázatot „A jelen és jövő közösségi közlekedése Szegeden – milyennek találod ma és/vagy hogyan képzeled el a város közlekedését 20, 50 vagy 100 év múlva?” címmel a munkavállalók gyermekeinek körében (korosztálytól függetlenül). A rajzok kihelyezésre kerültek egy-egy villamoson, trolin, illetve autóbusz oldalán a rajz szerzőjének nevével együtt.

8-9. Munkahelyi menetjegy- és bérletkiadó automaták & Közösségi közlekedési lehetőségeket bemutató falitérkép

A SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) és a Pick Szeged Zrt. vállalkozott arra, hogy menetjegy- és bérletkiadó automatát helyezzen el a telephelyén. Továbbá náluk közösségi közlekedési lehetőségeket bemutató falitérkép is kihelyezésre került, mely kifejezetten a telephelyre bejárókat/ingázókat segíti.

10. Fenntartható mobilitásmenedzsment – egyetemi kurzus

Ahogy a nevéből is kiderül, ezt a projektet az SZTE GTK tudta megvalósítani. A kurzus mostantól minden szemeszterben meghirdetésre kerül, és felvehető egyetemi hallgatók és szakemberek számára egyaránt, így elősegítve a networkingelést.

11. Kutatás a COVID-19 járvány munkahelyi hatásairól

A projekt nem tervezett mellékterméke volt ez a kutatás, mely a 2020 tavaszán elrendelt lezárások hatásait elemezte a munkavállalók körében. A kutatásban egyaránt jelennek meg egy kérdőíves (online) lekérdezés és fókuszcsoportos beszélgetések eredményei. A kutatási kérdések az otthoni munkavégzés közlekedésre és a munkavállalói jóllétre tett hatására is kitértek. Az eredmények a jógyakorlatokat bemutató kiadványban, illetve ezen a linken olvashatók.

12. A közösségi közlekedést elősegítő jelzőlámpa hangolás

A szegedi közlekedési jelzőlámpák nem minden esetben voltak összehangolva a közösségi közlekedés igényeivel, ezért a projekt keretében az Önkormányzat felmérte a szükséges módosítandó helyeket és a közlekedési társaságok bevonásával finomhangolást terveznek 18 helyszínen.

A kiadvány itt lapozgatható.

A projektről itt olvashat bővebben: http://sasmob-szeged.eu/

További cikkek a témában: 

http://sasmob-szeged.eu/kamerakkal-wifivel-tomegmeressel-is-meri-szeged-...

http://sasmob-szeged.eu/a-sasmob-rajzpalyazat-legjobb-alkotoi-buszken-fo...

http://sasmob-szeged.eu/ujrahangoljak-a-kozossegi-lampakat-szegeden/

http://sasmob-szeged.eu/kerekparos-terkep-fejlesztese-varosi-bicikliseknek/

http://sasmob-szeged.eu/sasmob-projekt-a-szegedi-kornyezet-es-hulladekga...

http://sasmob-szeged.eu/video-sasmob-szenzorok-szegeden-a-fenntarthato-k...

http://sasmob-szeged.eu/pazar-sasmobos-kerekpartarolok-a-rokusi-koruton-...

Szentendre a NXTLVL Parking INTERREG Central Europe projekt egyik magyar követő városa. A város a Duna mellett fekszik, Budapest közelében, történelmi városközpontja igen sok turistát vonz. Szentendrére nagyon sokan költöztek ki az elmúlt évtizedekbe...
Tovább »

2024. június 11.
civinet-dunaszerdahely-vezerkep
A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és fejlesztési ügynöksége, a KIRA Dunaszerdahelyen szervezett workshopot a csallóközi térség önkormányzatai számára, ahol – eredetiben vagy tolmácsolással – magyarul tájékozódhattak a kerékpáros közlekedés és keré...
Tovább »

2024. április 30.
Forrás: EIT Urban Mobility
2024. január 17-én és 18-án az Új Európai Bauhaus közösség Barcelonában gyűlt össze. Az évente megrendezett esemény a közösség több érdekeltjét hozza össze, legyen az induló vállalkozás, különböző felhívások nyertes projektjei vagy az Európai Bizotts...
Tovább »

2024. március 07.