A kommunikáció szerepe a mobilitásban

A SMARTMOVE projekt zárókonferenciáján a Mobilissimus is képviseltette magát 2016. június 22-én, Kölnben.

A projekt keretében új módszertant fejlesztettek ki a közösségi és környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése céljából. Az AMC – Active Mobility Consultancy – megközelítés lényege a közlekedésben résztvevők aktív bevonása a kommunikációs folyamatba, közvetlen (hagyományos és elektronikus direkt marketing, valamint személyes beszélgetések) és közvetett (online felületek, közösségi média) csatornákon keresztül.

A módszerben élesen elválik egymástól a meggyőzés céljából végzett kommunikáció, ahol új utasok megnyerése a cél, illetve az informatív jellegű, amelynek segítségével az adott célcsoportra testreszabott, részletes tájékoztatást nyújt a szolgáltató.

Az AMC módszert nyolc európai városban sikerrel alkalmazták projekt keretén belül. A résztvevő városok esetében mindenhol eltérő kihívásokkal kellett megküzdeni, de a cél ugyanaz volt: a közösségi és környezetbarát közlekedési módok térnyerése. A megoldandó problémák és a kitűzött helyi célok alapján eltérő célcsoportokat szólítottak meg, és a kommunikáció tartalma és módja is ehhez igazodott.

A projekt keretében elkészült útmutatónak köszönhetően AMC módszertani elemei a helyi körülmények figyelembevételével más európai területekre, így magyar városokra is adaptálhatók, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az aktív kommunikáció bevezetése csak megfelelő szintű szolgáltatások biztosításával lehet sikeres – a résztvevő városokban ezért jellemző volt a kommunikációs kampányt megelőző szolgáltatásfejlesztés.

Ahogy a képeken is látszik, Köln városa tökéletes helyszínt nyújtott a konferenciának: az óvárosra és a modern városrészekre egyaránt jellemző élhető közterületei, valamint logikusan felépített, kényelmes és modern közösségi közlekedési rendszere jó példával szolgál minden résztvevő város számára.

 

Civinet_27_borito
A Magyar CIVINET Forgalomcsillapítás és közterületek újraosztása témában rendezett szakmai találkozót 2024. február 15-én Budapesten, a Griffsoft támogatásával, a házigazda pedig Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata volt, a H13 In...
Tovább »

2024. február 29.
A Mobilissimus brassói közösségiközlekedés-fejlesztési munkájához kapcsolódóan meghívást kapott a romániai közösségi közlekedési hatóságok és szolgáltatók (ROPAT) brassópojánai konferenciájára. A rendezvény idei témája az innováció, integráció és hat...
Tovább »

2024. január 25.
A Magyar CIVINET Innováció a közösségi közlekedésben témában rendezett szakmai találkozót 2023. november 20-án Szombathelyen, a realCity támogatásával, a házigazda pedig Szombathely MJV Önkormányzata volt a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ...
Tovább »

2023. november 24.