Egri elkerülő út – együtt egy élhetőbb városért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. közösségi tervezés keretében készítteti el Eger Megyei Jogú Város közlekedésének tehermentesítése érdekében a várost elkerülő közút tanulmánytervét és környezeti hatástanulmányát, a környezetvédelmi engedély megszerzésével. A közösségi tervezési folyamat a Mobilissimus Kft. szakmai támogatásával valósul meg.

A projekt 2022. május 4-én mérföldkőhöz érkezett: a tervezők elkészítették az előzetes nyomvonalváltozatokat, melyeket bemutattak a lakosságnak.

A tervezett út három fő szakaszra oszlik:

  • az M25-ös autóút és a 25. sz. főút közötti Eger Keleti elkerülő útszakaszra,
  • a Nyugati átkötésre a 25. és a 24. sz. főutak között, és
  • az Eger-Felnémeti elkerülő szakaszra

A tervezők mindhárom szakaszra két lehetséges nyomvonalat határoztak meg: egy városhoz közelebb eső belsőt és egy várostól távolabb futó külső változatot.

Az előzetes nyomvonalváltozatok kialakításában a tervezők figyelembe vették a lakosságtól és civil szervezetektől a térképes információgyűjtő felületen beérkezett több mint 1500 észrevételt és véleményt, illetve a preferenciafeltáró kérdőív eredményeit is.

A változatok alaposabb bemutatására készült egy infografika és egy animáció (lásd alább):

A nyomvonalváltozatok publikálásra kerültek a projekt honlapján és facebook oldalán is.

A lehetséges nyomvonalakkal kapcsolatos visszajelzésre az érintetteknek egy online kérdőív kitöltésével van lehetőségük. A kérdőív itt érhető el.

A közösségi tervezés következő lépéseként Eger városában helyszíni megjelenés és személyes visszajelzési lehetőség is tervezés alatt áll, illetve később lakossági, szakmai és civil fórumra is sor fog kerülni.

egri elkerülő
Szentendre a NXTLVL Parking INTERREG Central Europe projekt egyik magyar követő városa. A város a Duna mellett fekszik, Budapest közelében, történelmi városközpontja igen sok turistát vonz. Szentendrére nagyon sokan költöztek ki az elmúlt évtizedekbe...
Tovább »

2024. június 11.
civinet-dunaszerdahely-vezerkep
A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és fejlesztési ügynöksége, a KIRA Dunaszerdahelyen szervezett workshopot a csallóközi térség önkormányzatai számára, ahol – eredetiben vagy tolmácsolással – magyarul tájékozódhattak a kerékpáros közlekedés és keré...
Tovább »

2024. április 30.
Forrás: EIT Urban Mobility
2024. január 17-én és 18-án az Új Európai Bauhaus közösség Barcelonában gyűlt össze. Az évente megrendezett esemény a közösség több érdekeltjét hozza össze, legyen az induló vállalkozás, különböző felhívások nyertes projektjei vagy az Európai Bizotts...
Tovább »

2024. március 07.